WAT IS EEN OCT?
Dit is een scan onderzoek die een drie-dimensionele doorsnede maakt van het oog, enigszins te vergelijken met de CT-scan in radiologie. Er komt echter alleen licht aan te pas en geen schadelijke rontgenstralen. Meestal moet ook de pupil niet verwijd worden.
NUT VAN OCT?
De 3-dimensionele doorsnede toont de oorzaak en de ernst van het macula-lijden en laat toe van de evolutie na de behandeling op te volgen, veel beter en veel minder ingrijpend dan andere onderzoeken dat kunnen.
HOE VERLOOPT HET ONDERZOEK ?
U moet gewoon enkele minuten aan een toestel zitten (zoals aan een computer-ogentest) . U moet proberen uw oog zo wijd mogelijk open te houden, wat soms wat lastig kan zijn. In tegenstelling met een fluografie moet u geen pupil-verwijdende druppels. Er is ook geen inspuiting nodig.
HET OCT ONDERZOEK IS BELANGRIJK OM BLINDHEID TE VOORKOMEN
BIJ MACULA-LIJDEN
WAT IS DE MACULA?
De macula is de centrale zone in het netvlies (dit vlies ligt tegen de binnenzijde van de oogbol). Die centrale zone zorgt voor het scherpe zicht, wat nodig is om te lezen en voorwerpen te herkennen. De zijkant van het netvlies dient alleen om beweging en grove omtrekken te zien. De macula is dan ook het "oog in het oog". Het centrum van de macula noemt “de fovea” en zorgt voor het scherpste zicht !
HOE KAN DIE MACULA AANGETAST WORDEN?
De aantasting gebeurt door leeftijds-gebonden slijtage (= “LMD” = leeftijdsgebonden macula degeneratie)
DROOG: degeneratie verschijnselen,namelijk verdikkingen (drusen) en verdunningen (pigment-epiteel atrofie) - evolueert traag (meerdere jaren nodig ) naar een centrale storende vlek
NAT: door ingroei van bloedvaatjes - evolueert snel (in enkele maanden) naar een dense centrale zwarte vlek. De natte degeneratie is dus erger.
Door LEKKAGE fenomenen (bij diabetes of trombose (= verstopping van bloedvat)
-door tractie-fenomenen: glasvocht-vliezen kunnen het centrale deel van de macula verschrompelen (“pucker”) of kapot-trekken (macular hole )
BIJ GLAUCOOM
WAT IS GLAUCOOM
Je voelt niks en toch wordt het oog langzaam blind DOOR TE HOGE OOGDRUK. (normaal is de oogdruk tussen 10 a 20 mm Hg).
OORZAAK
Deze aandoening is meestal te wijten aan een (familiale) slechte afvoer van het vocht binnenin het oog (thv de voorkamerhoek) , zelden aan te grote aanmaak. Dit laat de oogdruk stijgen. Hoge oogdruk heeft niets te maken met hoge bloeddruk. Soms kan een oogdruk van minder dan 20 mm Hg ook problemen geven. Dit gebeurt vooral bij mensen met slechte bloedvaten: ader-verkalking door diabetes of hypertensie / reactieve bloedvaten: koude handen en voeten / migraine
GEVOLG
Te hoge oogdruk duwt de bloedvaten van de oogzenuw dicht zodat traag (in de loop van 10 jaar) maar zeker de oogzenuwvezels gaan afsterven (te beginnen met de buitenste). Aldus ontstaat er EEN PUTJE in de oogzenuw en gaat het GEZICHTSVELD INKRIMPEN. Gezien het gezichtsveld op zij slechts weinig gebruikt wordt, merkt de patiënt slechts laattijdig dat er iets mis is. Aldus is de ziekte meestal in een vergevorderd stadium en spijtig genoeg kan dan niks meer gedaan worden om het zicht te verbeteren. Een deel van de oogzenuw is immers afgestorven en dit is onherstelbaar (een nieuwe oogzenuw kan nog niet ingeplant worden !). Alleen als vroegtijdig oogdrukstijging vastgesteld wordt kan, dankzij behandeling, de oogdruk onder de 20 mm Hg verlaagd worden en gaat de oogzenuw niet (verder) afsterven (kan blindheid geven !!).