Vitreolyse = behandeling van floaters
Bij bepaalde patienten (vooral hoog bijzienden ) kunnen de glasvocht strengen en opaciteiten (“ floaters” ), frustrerende visuele storing geven : spinnenweb- en wolkachtige schaduwen. Het is vooral bij een volledige loslating van het achterste glasachtig lichaam dat die plotselinge toename van het aantal floaters kunnen ontstaan, die sterker storen. Als het glasvocht ook los komt van de oogzenuw, kan een typische ring structuur gezien worden (de Weiss ring ) , die soms na een tijdje een halve maan wordt . Het zijn juist de floaters van de achterste glasvochtloslating, die goed kunnen behandeld worden , als ze niet spontaan verdwijnen in enkele maanden
Laser Floater Removal (LFR), ook bekend als Laser Vitreolyse, is een zeer effectieve, poliklinische procedure, waarbij een Nanopulse YAG-laser wordt gebruikt om glasachtige strengen en opaciteiten (floaters) te verdampen. Het is een zeer effectieve procedure, pijnloos en met een laag complicatiegehalte en biedt een hoge mate van patiënttevredenheid. Het kan ook de noodzaak van een glasvocht-operatie uitstellen of voorkomen.
Wanneer kan een floater behandeld worden ?
-
ze moeten meer dan 2 maand stabiel zijn - liefst 6 maand
-
floaters door kleine bloedingen kunnen immers spontaan verdwijnen
-
er mag geen actieve retinaziekte zijn (bvb chorioretinitis of vasculitis )
-
er mogen geen onbehandelde zwakke plaatsen in het netvlies zijn (zoals lattice degeneratie ) .
-
Patient mag ook niet klagen van lichtflitsen , omdat dit wijst op tractie op het netvlies.
-
Hoog myopen hebben ook een zwakker netvlies en zijn daarom iets minder goede kandidaten voor vitreolyse, hoewel bij hen de floaters juist meer opvallend zijn -er mag een zwelling zijn van de macula ("maculair oedeem " )
-
patient moet meer dan 45 jaar zijn. Anders is er immers geen sprake van achterste glasvocht loslating.
-
vooral de Weiss ring (= de vroegere adhesie van het glasvocht op de oogzenuw ) is zeer goed behandelbaar.
-
patienten met sterk astigmatisme of met multifocaal implantlens kunnen moeilijker behandeld worden gezien het focuseren op de floater moeilijker is
-
het is veiliger van patienten te behandelen die reeds een cataract-operatie kregen, gezien de eigen lens dan niet meer kan beschadigd worden
Wat zijn de nevenwerkingen :
-
beschadiging van de retina: geen floaters behandelen die dichter dan 3 mm bij de retina zijn. Maculaire streek mag daarom ook niet behandeld worden -Netvliesloslating door de toegediende energie. Daarom best kijken of er geen zwakke plaatsen zijn in het netvlies. Die moeten dan eerst met argonlaser behandeld worden om het netvlies beter "vast te lassen"
-
Lens beschadiging : best geen floaters behandelen die dicht bij de lens zitten, tenzij reeds cataract-operatie werd uitgevoerd. Dan kan hoogstens lens-pitting gebeuren , wat meestal weinig problemen stelt -drukstijging : komt zelden voor. Glaucoom patienten zijn daarvoor echter wel voorbeschikt. Best wordt na de laser altijd een druppel toegediend die drukdaling heeft .
Glaucoom patienten worden best na 1 dag gecontroleerd, om eventueel de anti- glaucoom medicatie tijdelijk aan te passen
ontsteking van het oog : zelden, het kan zijn dat de oogarts daarom beslist kortstondig een oogdruppel met cortisone toegediend.
Bij glaucoom patienten wordt dat best niet gedaan, omdat cortisone druppels drukstijging kunnen geven .
Hoe gebeurt de laser behandeling
-
De pupil wordt verwijd
-
Het oog wordt verdoofd met druppels
-
Er wordt een speciale contactlens op het oog gezet zodat je niet kan knipperen
-
Een aantal schotjes worden gedaan , wat normalerwijze pijnloos is
-
Na de laser wordt de contactlens verwijderd
-
In de eerste minuut zal uw zicht donker zijn door de verblinding
-
omwille van de pupildilatatie zal uw zicht nog enkele uren wazig blijven
-
Nadien kan je alle activiteiten hernemen
Wat mag je verwachten :
-
De eerste 30 minuten kan je meer vlokken zien, door het ontstaan van luchtbellen die spontaan verdwijnen
-
De vlokken zullen kleiner worden en daardoor minder storend