ZIEKTE

Boodschap van algemeen nut




KINDEREN DRAGEN GRAAG
EEN BRIL ......
ZEKER ALS ZE BETER ZIEN !



VERWEN JEZELF
MET SUPERLENZEN


CHECK YEARLY
SEE CLEARLY !


ALS SCHEELZIEN OPTREEDT
MOET DAT STEEDS
NAGEKEKEN WORDEN,
ZEKER BIJ KINDEREN !!



     LENZEN SO EASY

 


OGENTROOST


GEEN LAST VAN DE REGEN
... MET LENZEN !


OOGSPECIALIST



LENZEN ZIJN NIET VIES OF
ENG


LENSPROBLEMEN?
PROBEER SUPERLENZEN


MEER GEZONDHEID
MET SUPERLENZEN!!!


SUPERLENZEN VOORKOMEN
IRRITATIE EN DROP-OUTS !


TE JONG VOOR EEN
LEESBRIL?

PROBEER
DUBBELZICHT LENZEN!


WEES VOORZICHTIG
MET UW BRIL EN
PROBEER
CONTACTLENZEN


VERWEN JEZELF
MET SUPERLENZEN


LENZEN:
ZICHT ZONDER GRENZEN!


SHOW YOUR EYES ...
WITH LENSES !!!
METAMORFOPSIE
(=kromme lijnen)




KAN WIJZEN OP LEEFTIJDS
GEBONDEN SLIJTAGE
VAN HET CENTRALE
NETVLIES
U HEEFT SLECHTS 2 OGEN !
DRAAG ER ZORG VOOR !



LAAT UW OGEN REGELMATIG
NAKIJKEN !
REGENBOGEN ZIEN  ROND
LAMPEN 'S NACHTS ?



KAN WIJZEN OP GLAUCOOM
LAAT UW  OOGDRUK
CONTROLEREN  !


VRIJHEID MET LENZEN:
SPORT/ZWEMMEN


LENZEN:
ZICHT ZONDER GRENZEN!
WAAROM CONTROLE BIJ
GLAUCOOM?



JE VOELT NIKS MAAR JE OOG KAN

TOCH LANGZAAM BLIND WORDEN

ALS  DE OOGDRUK TE HOOG IS !






LENZEN
'T IS NIE MOEILIJK
'T IS GEMAKKELIJK


IK ZIE WAAR IK SKI


EEN 10 OM TE ZIEN



HAAL ALLES UIT UW OGEN!
WAT IS GLAUCOOM?



TE HOGE OOGDRUK
DIT VEROORZAAKT 
BESCHADIGING
VAN DE OOGZENUW.





OOIT GEDACHT AAN EEN
ELEKTRONISCHE LOEP?


LENZEN: ZICHT
ZONDER GRENZEN!


VOOR U HELPT EEN
STERKERE BRIL NIET?
LOEPES KUNNEN
EEN OPLOSSING BIEDEN!

 


RIJ VEILIG - BRIL TIJDIG !


ALLES NAAR WENS MET
UW CONTACTLENS?
WAAROM CONTROLE BIJ
LENZEN ?



OM SLUIMERENDE PROBLEMEN
OP TE SPOREN:
- BEGINNENDE ONTSTEKINGEN
- NIEUW GROEI VAN BLOEDVATEN
......
(= wijst op zuurstof - tekort)
WORDEN JE ARMEN
TE KORT OM TE LEZEN ?



JE HEBT WAARSCHIJNLIJK
EEN LEESBRIL NODIG  !
HOOFDPIJN  BIJ
LEZEN OF TV ?



DIT KAN SOMS WIJZEN
OP
BRILPROBLEMEN



SCHRIK VAN LENZEN...?
HOEFT NIET!
ZIE JE PLOTS VLEKKEN  



LAAT JE OGEN NAKIJKEN
VOOR EVENTUELE 
NETVLIESPROBLEMEN  !






DURF LENZEN PROBEREN!
WAT IS CATARACT?



CATARACT= VERTROEBELING

VAN DE OOGLENS





AL AAN LENZEN GEDACHT?
"wortelen zijn niet het best om  slijtage van de macula te vermijden"
  • BOUSSON LIESELOT - DIETISTE

  • WORTELEN ETEN BRENGT NIET DE GOEDE VITAMINE A AAN

  • SPINAZIE BEVAT DE BELANGRIJKE VITAMINE A : LUTEINE EN ZEAXANTINE

  • BROCCOLI OOK

  • ZALM BEVAT VEEL OMEGA 3 VETZUREN ( ook alle andere vette vissoorten )

  • ROKEN GEEFT SCHADELIJKE STOFFEN EN ADERVERKALKING

INVLOED VAN VOEDING EN MILIEU OP UW OGEN

SLIJTAGE

Op oudere leeftijd worden heel wat mensen geconfronteerd met "slijtage"-fenomenen , die moeilijk herstelbaar zijn en waarmee je moet leren leven. 1 van de belangrijkste oorzaken van slijtage in het menselijk lichaam is OXIDATIE:  Het weefsel wordt stuk gemaakt door reactieprocessen met zuurstof, waarbij er reactieve stoffen worden gevormd (“vrije radicalen”) die de moleculen en zo cellen en  weefsels stuk maken.  Gelukkig kan het lichaam herstellen maar er zijn grenzen aan het herstelproces !

OOGSLIJTAGE

De leeftijdsgebonden slijtagefenomenen t.h.v de ogen zijn: HOORNVLIESVERTROEBELING, CATARACT  (= LENSVERTROEBELING) EN MACULADEGENERATIE (= SLIJTAGET.H.V. HET CENTRALE DEEL VAN HET NETVLIES).  Gelukkig kunnen de 2 eerste oogproblemen met chirurgie elegant opgelost worden. Voor de maculadegeneratie, die meer dan 25 % van de 80-jarigen treft, kan echter weinig of niks gedaan worden Dit leidt soms tot moeilijk of niet behandelbare slechtziendheid a blindheid ! 
 
MACULA SLIJTAGE

 1) OORZAAK VAN MACULA SLIJTAGE

  HET CENTRUM VAN DE RETINA (“HET NETVLIES”) IS DE "MACULA".
 Deze zone maakt het mogelijk om scherp te zien, vooral dan nog  het centrale deel van de macula: “de fovea” . Hiervoor zijn heel wat chemische processen, nodig die veel energie vereisen. Het zal u dan ook niet verwonderen, dat de stofwisseling in het centrum van het netvlies 1 van de meest actieve is van ons lichaam  en dat het netvlies relatief het meest bloed krijgt in vergelijking met andere weefsels!

WELNU: DE RETINA  (EN DE MACULA IN HET BIJZONDER) HEEFT VEEL “OXIDATIEVE STRESS”.  Het netvlies wordt immers geconfronteerd met veel energie (=  licht )  en het is  een zuurstofrijk milieu (door de goede  doorbloeding)  . Vooral het blauw licht is zeer energierijk en kan beschadiging geven. 

DE RETINA IS BOVENDIEN GEVOELIG VOOR OXIDATIEVE STRESS: er zijn immers  veel poly-onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) in de membranen van de fotoreceptoren. Die poly-onverzadigde vetzuren hebben dubbele bindingen, die heel gemakkelijk gebroken worden door zuurstof.  Gevolg:  de fotoreceptoren worden constant afgebroken om te herstellen van de oxidatieve stress . Dit  geeft aanleiding tot een  neerslag van afbraakstoffen (vooral lipofuchsine) onder het netvlies (thv Bruchs membraan), wat op termijn het aanbod van voedingsbestanddelen aan het netvlies vermindert: droge slijtage. Die droge slijtage kan dan plots omslaan naar een ergere "natte" slijtage, als er bloedvaten ingroeien.

BESCHERMENDE PIGMENTEN zoals het zwarte melanine en het gele  zeaxantine en luteine  absorberen licht en neutraliseren de vrije radicalen, zodat er minder beschadiging is . De pigmenten werken dus als “anti-oxidanten”.  Daarom evolueert beginnende macula degeneratie bij donker gepigmenteerde mensen  (afrikanen / mannen hebben meer pigment dan vrouwen) minder naar erge vormen van  macula –degeneratie en is de fovea meestal nog het langst werkzaam bij  macula –degeneratie. De fovea heeft immers meer pigmenten (vooral Zeaxantine) 


2) WAAROM KRIJGT DE ENE HET WEL EN DE ANDERE NIET?

Meestal gaat het om een individuele gevoeligheid.  Er is wel  erfelijke voorbeschiktheid, want in bepaalde families komt macula slijtage meer voor . Het is wel zo:  een slechte gezondheid  (hart-,  lever - en nierkwalen / steroïdengebruik) gaat het verouderingsproces versnellen !  Vooral slechte bloedvoorziening lijkt belangrijk te zijn. Dan  immers gaat ook de maculaire stofwisseling minder goed functioneren. Aderverkalking (door hypertensie / diabetes / cholesterol / roken) speelt daarom  een belangrijke rol  in minder goed zien !  

Ook de  leefomstandigheden spelen een rol:  MILIEUVERVUILING /VERHOOGDE OZONCONCENTRATIE  O;AO o.a. laten ons lichaam sneller verouderen en bedreigen zo onze gezondheid. Beschaving brengt daarom zijn eigen ziektes mee: kanker  en hart- en vaatziekten. Ook onze ogen worden in onze moderne omgeving meer belast. Niet zo zeer het computerwerk is een probleem. Wel de verhoogde aanwezigheid van gifstoffen (nicotine / dioxine / fosfaten en nitraten). Het kappen van de bossen confronteert ons ook meer met schadelijk UV-licht !

Nog 2 algemene opmerkingen :
 
  • Als je op jonge leeftijd niet oplet, merk je daar niet veel van. Hoogstens ervaar je ietwat verminderde fitheid en iets meer infectieziektes. Pas op oudere leeftijd, ga je sneller de problemen van aderverkalking en kanker gaan ondervinden. Dan is er echter niet veel meer aan te doen. Daarom begin je best op jonge leeftijd met goede gewoontes. Leer deze ook aan je kinderen
  • Omdat er, zoals gezegd, een individuele gevoeligheid is voor slijtage kan het dan toch zijn, dat er slijtage fenomenen ontstaan, spijts een gezonde leefstijl, terwijl andere mensen die ongezond leven, toch niks lijken voor te hebben.


3) BEHANDELING VAN MACULA-SLIJTAGE

Voor natte  macula-degeneratie kan laser en/of  inspuitingen van bloedvatremmende medicatie: zie  deze LINK

Aan droge macula degeneratie kunnen we niks doen,omdat het gaat om een erfelijke gevoeligheid . Alleen preventie helpt . Uit het bovenstaande kunnen we volgende richtlijnen distilleren :
 
  • ZONNEBRIL VOOR LICHT. Dit is vooral belangrijk  bij jonge mensen, waar de lens zo helder is, dat ze zeer veel licht doorlaat !!
  • GOEDE gezondheid nastreven.  
  • GOEDE BLOEDCIRCULATIE nastreven.   Dwz: aderverkalking verkomen !  1 glas rode wijn per dag  kan de circulatie verbeteren. Ook bloedverdunnende medicatie (zoals aspirine) kan hierbij helpen. Van statines (cholesterol verlagende producten)  is bewezen dat ze aderverkalking kunnen verminderen. We kunnen daarvan  ook een gunstig effect op het oog verwachten !
  • Aanbieden van poly- onverzadigde vetzuren: OMEGA 3VETZUREN  (vooral DHA en in mindere mate EPA) . Dit werkt: In IJsland en Japan waar ze meer vette vis rijk aan omega 3 vetzuren eten , komt  minder macula-degeneratie voor ! 
  • AANBIEDEN VAN PIGMENT: Luteine en Zeaxantine dat vooral in fovea voorkomt. Luteine kan omgezet worden naar Zeaxantine. Immers met ouder worden,  vermindert macula pigment (door andere eetgewoontes / minder opname) Goede voeding (kool / spinazie / broccoli en mais)  brengt die pigmenten  aan . Hoe meer luteïne en zeaxanthine je eet (cfr infra), hoe minder kans  op maculaire degeneratie. Er is ook een bescherming tegen cataract, omdat die pigmenten ook in de lens van het oog voorkomen  en de lens helder houden ! 

MEER PIGMENT EN MEER OMEGA 3VETZUREN

 OMEGA 3VETZUREN EN PIGMENTEN LAN ONS LICHAAM NIET ZELF AANMAKEN.  MAW: HET ZIJN “VITAMINES”.
VITAMINES KUNNEN WE KRIJGEN VIA EEN GOEDE VOEDING OF VOEDINGSSUPPLEMENTEN

 1) VOEDINGS-SUPPLEMENTEN 


Nutrof omega , Lutom 3 en Preservision 3  bieden zowel luteine en zeaxantine als omega 3 vetzuren !!  Veel mensen twijfelen aan het effect van vitamines . Als vitamines  echter ergens kunnen helpen is het bij macula-degeneratie !

TIPS :
  • Vooral zij die ERFELIJK BELAST ZIJN, zouden we de vitamines aanraden.  Iedereen kan er echter van profiteren: 
    Nu de mensen ouder en ouder worden, moeten we proberen de slijtagefenomenen te voorkomen t.h.v de ogen
    (maar ook in het hele lichaam).
  • Vooral nuttig bij bejaarden en diabetespatiënten, die minder groenten en fruit eten !
  • Vooral nuttig in de winter, als er minder groenten en fruit zijn !
  • Pas op met een teveel aan VITAMINE K, A, D en E, want een te grote hoeveelheid kan giftig  zijn voor het lichaam - ook een teveel aan Zink kan schadelijk zijn ! Neem daarom beter   een multi-vitamine preparaat ! De aangebrachte hoeveelheden zijn dan aangepast aan  onze behoefte ! Je hoeft ook  niet iedere dag een "pil" te nemen
  • Omega 3 Vetzuursupplementen (bvb  Retinat  o.a ) : in nemen tijdens de hoofdmaaltijd, anders heb je een visolie smaak      
  • Het is niet zeker of voedingssupplementen even nuttig zijn als natuurlijk voedsel. Echte      groenten en fruit zijn daarom beter dan voedingssupplementen (en ook minder duur !!).      Voedingssupplementen zijn beter dan niks ! Vooral oudere mensen  hebben voordeel van      voedingssupplementen, omdat de darmopname verminderd is ! Een overdosage zou zelfs heilzaam kunnen zijn !


2) GOEDE VOEDING EN GOED OMGEVING NASTREVEN 
    

Nefaste omgevingsfactoren, die te vermijden zijn :
  • SIGARETTEN anti-oxydanten in uw bloed verminderen (anti-oxydanten zijn stoffen, die  schadelijke stoffen in ons lichaam neutraliseren - het klassieke voorbeeld van een anti-oxydant is vitamine E + C !) - ook meeroken is schadelijk !
  • EEN STOFFERIGE, VERVUILDE OMGEVING prikkelt de ogen uitwendig. Op termijn kan de ontsteking, de functie van uw ogen aantasten ! Extra inname van vitamines kunnen de herstelprocessen wel verbeteren !
  • ALCOHOL meer dan 1 a 2 glazen per dag is schadelijk voor de ogen op lange termijn. Ook voor de rest van het lichaam trouwens: leverstoornissen / hartritmestoornissen / kans op diabetes !
  • BLOOTSTELLING AAN ZONLICHT (of daarmee gelijk gesteld: stralingsenergie)  geeft sneller cataract draag rapper een zonnebril (met goede UV bescherming / hoe groter hoe beter / begin er jong mee / blauw filter reduceert het schadelijke blauwe licht cfr supra ! ) en een petje om de zon van bovenaf af te schermen. Overmatige zon is niet alleen slecht voor uw ogen ! Ook de huid heeft er veel problemen mee:  verhoogde kans op huidkanker / meer rimpels !
  • COMPUTER KUNSTLICHT EN AUTOLICHTEN van tegenliggers zijn niet schadelijk voor de ogen. Geprikkelde ogen kunnen dit wel minder verdragen ! Een licht getinte bril kan uw comfort belangrijk verhogen
     
Beschermende factoren uit voedsel , die de nefaste omgevingsfactoren helpen op te vangen : "anti-oxydanten". Deze  verhinderen beschadiging door reactieve stoffen, waarmee ons lichaam geconfronteerd wordt (o.a door luchtbevuiling en roken - ook n.al.v barbecue !). Onderstaand vind je een opsomming van de voornaamste en hun voorkomen
    • Vit A : eieren, melk en vis
    • Vit C : fruit (liefst vers !), vooral citrusvruchten
    • Vit E : zit in spinazie - walnoten - avocado - soja bonen - plantaardige oliën
    • Soja eiwitten (bvb in sojamelk) verlagen ook de cholesterol en zijn goed bij koemelkallergie (zowel allergie aan het eiwit als aan de lactose ) !
    •  Vitamine E geeft ook een betere afweer en beschermt tegen de ziekte van Alzheimer (=dementie) en hartinfarcten
    • Selenium: dierlijk vlees / broccoli / vette zeevis /volkorenbrood / schaaldieren en eieren
    • Carotenoïden:  (biologische pigmenten, die fruit en groenten hun oranje rode kleur geven). Hierbij zijn luteïne en zeaxanthine zeer belangrijk. Ze komen namelijk voor in het centrum van het netvlies, zoals hierboven reeds gezegd.  Luteine vindt je in groenten met donker groene bladeren (bvb spinazie, kool, broccoli, eigeel, maïs, selderi,j andijvie). Zeaxantine zit in pêches en citrusvruchten. Ook tomaten, mango en watermeloen is een grote bron van carotenoïden ! Bewerkte tomaat (zoals ketchup, sap en spaghettisaus) zouden zelfs nog beter zijn. Wortelen bevatten caroteen A en B, die voor de ooglens en het netvlies (cfr infra) niet zo belangrijk zijn ! Wil je goede ogen: eet geen wortels maar spinazie (of andere donkergroene groentes !)
    • Polyphenolen: versterken bloedvaten / verbeteren de microcirculatie / beschermen tegen kanker:  zit in druiven (zo ook in rode wijn ! ) en donker gekleurd fruit (o.a bosbessen) / appels / thee.
    • Spoorelementen, zoals zink o.a: verbeteren onze stofwisseling  (technisch: "spoorelementen zijn nodig voor de werking van veel enzymes"). Eet oesters en granen om op natuurlijke wijze je Zinkgehalte aan te vullen.
    • Niet essentiële bio-actieve stoffen  (= stoffen,die ons lichaam zelf kan aanmaken) zijn ook belangrijke anti-oxydanten en energieleveranciers. Extra inname kan daarom helpen. We denken hierbij vooral aan stoffen, zoals NADH  (zit veel in niet gekookt vlees, vis en gevogelte), co- enzyme Q-10 (zit in granen, groenten (vooral spinazie), vlees, sardienen, peulvruchten en zuivelproducten) en creatine (zit in vlees en vis). Glycosinolaten (aanwezig in koolsoorten en knoflook) kunnen ons lichaam bevrijden van giftige stoffen ! 
    • Omega- 3 vetzuren : eet vette vis (cfr Japanners: Ansjovis / haring / makreel / snoek / sardien / zalm en zalmforel / witte tonijn) en noten.   Deze essentiële vetzuren (vooral DHA en in mindere mate EPA) , die het lichaam zelf niet kan aanmaken verbeteren het vet-metabolisme. Dit beschemt tegen macula-degeneratie (gekenmerkt door ophoping van vet) . Deze omega-vetzuren zijn  ook goed voor  hart- en bloedvaten (o.a vermijden van hartinfarcten en ritmestoornissen bij hartinfarcten) , depressies,   dementie, kanker (vooral borst , prostaat en darm)  en  te veel cholesterol  !
OPMERKING:   Fast food biedt meestal minder oxydanten dan gewone voeding !

 
GEZONDE OGEN IN EEN GEZOND LICHAAM

Wat goed is voor uw ogen, is meestal goed voor uw hele lichaam. Ook omgekeerd: hoe gezonder uw lichaam, hoe gezonder uw ogen . Daarom deze algemene voedingswijsheden, die soms nog onvoldoende bekend zijn:
GROENTEN EN FRUIT zijn belangrijker dan vlees. Ze brengen vitamines aan en ze verlagen bovendien het cholesterol gehalte in het bloed en je kans op kanker (vooral darmkanker !).  Wat extra tips rond groenten en fruit:
  • Snoep verstandig eet een appel !  Het is niet alleen goed voor de tanden, maar houdt ook verouderingsverschijnselen tegen 
  • One apple a day keeps the doctor away (1 appel per dag houdt de dokter weg ) - eet liever  meer dan 1 appel per dag ! Eet ook fruit bij het morgen- en avondmaal ! 8 stukken groenten en fruit per dag zou het risico op  hart- en vaatafwijkingen met 15 % verminderen.
  • Beheer je gezinsbudget goed: Fruit en groenten zijn  goedkoper en toch waardevoller voedsel dan vlees !
  • Barbecue ? Zorg voor 10 soorten fruit en groenten en slechts 2 a 3 soorten vlees - niet omgekeerd a.u.b ! Laat het vlees niet te hard aanbranden !
  • We leefden vroeger in de brousse: veel groenten en fruit - weinig vlees ! Ons lichaam kan zich niet in een tiental jaar aanpassen aan de huidige gewoontes van veel vlees en weinig groentes en fruit ! 
  • De vegetariërs hebben toch een beetje gelijk: vlees is niet in grote hoeveelheden nodig - groenten en fruit wel !
  • Zeg niet: "eet toch minstens uw vlees op" ! Zeg wel: "Laat u vlees maar liggen - eet toch minstens uw groenten en fruit op"
  • Fruit hoef je niet altijd in zijn natuurlijke vorm te eten: magere Yoghurt met toegevoegd fruit / zelf geperst vruchtensap  / banaan als broodbeleg / rauwkost i.p.v chocolade of chips bij TV / fruittaart is beter dan roomtaart ! Onthoud wel dat vers fruit "nuttiger" is dan bewerkt fruit !
  • Leg wat groenten (=sla/ waterkers ) tussen uw boterham / gebruik fruit als tussendoortje (liever dan  snoep)
  • Kinderen eten meestal niet zo graag nieuwe soorten fruit. Maak dat ze toch minstens proeven !
  •  Veel lichaamsbeweging is goed om de bloedcirculatie te verbeteren. Ook de stofwisseling, hart en longen en de darmen worden geactiveerd ! En de energie, die bij de lichaamsbeweging verbruikt wordt, is nuttig om de vetreserves af te bouwen ! Wandelen volstaat. Maai het gras. Fiets naar het werk. Neem de trap i.p.v de lift. Ga dansen met vrienden. Ga een balletje trappen met de kinderen of speel tennis. 5 keer per week 30 minuten matig bewegen is ideaal. Je hoeft echt geen marathons te lopen ! Topsport is meestal zelfs ongezond (omwille van overbelasting !). Ook zwemmen is een goede sport, omdat het alle spieren oefent, zonder de gewrichten te belasten
  • Let op het vetgehalte van je voeding. Te hoog cholesterol geeft immers sneller "slagaderverkalking", met alle gevolgen van dien !
  •  Hou vooral je gewicht onder controle. Het is niet alleen mooier, maar je hebt minder kans op diabetes (type II vooral) en je hart wordt minder belast ! Daarom: Als je je verzadigd voelt, stop dan met eten, ook al staan er nog lekkere dingen op tafel. Je buikje rond eten, is immers een slechte gewoonte !
  •  One glas of red wine a day, keeps also the doctor away (= 1 glas rode wijn houdt de dokter weg) - meer dan dat mag je echter niet drinken per dag, anders wordt het ongezond ! 1 glas bier zou ook goed zijn, omdat het nogal veel vitamine B en calcium bevat ! Alcohol (met mate gebruikt weliswaar !) zou immers de bloedvaten openzetten en zou door zijn rustgevend effect de stress van ons dagelijks leven verlichten. Het zou ook het cholesterolgehalte verlagen en een anti-klonter effect hebben

GOEDE VOEDINGSGEWOONTES
  • eet gevarieerd: slechts zo kan je alle nodige voedingsbestanddelen opnemen !
  •  eet veel groenten, fruit (4 a 5 stuks per dag ! ) en volle graanproducten (bvb bruin brood).
  •  matig gebruik van
    • vlees (100 gr / dag !)
    •  vet (liefst onverzadigde vetten - zijn meestal afkomstig van planten of vis - als je margarines gebruikt, gebruik je beter becel, vitelma of analogen - Benecol is een dure margarine met toegevoegde fytosterolen, die de cholesterol laten dalen - frituurolie is beter dan frituur vet - overschrijdt de temperatuur van 185 ° niet, anders wordt het vet agressiever - let op voor vette charcuterie (= worst / gehakt en kaas)
    •  suiker (zeker van toegevoegde suiker !)
    •  zout (zo weinig mogelijk toevoegen ! Zeezout is even slecht als gewoon zout !     Wel brengt zeezout meer jodium aan, wat nodig is voor het aanmaken van schildklierhormoon, dat veel processen stuurt in ons lichaam ! Jodium is relatief te kort in onze westerse voeding. Eet liever meer vis en zuivelproducten, om zout te vermijden. In dit opzicht zijn kruidenmengsels zonder zout ook gezonder ! Chips en zoutkoekjes zijn daarom slechte snacks ! Strenge zoutbeperking wordt tegenwoordig minder opgelegd, omdat de meeste mensen het niet volhouden !). Eet 2 keer per week vis !
  • drink veel water (1.5 liter - gespreid over de loop van de dag - niet via suikerrijke frisdranken ! Vermijd sterk gemineraliseerd (=zout) water, zoals appolinaris , Top, St Léger en Vichy) en magere melkproducten (brengt calcium aan wat nodig is voor onze beenderen en zou ook bloeddruk verlagend werken ! Soja melk zou bovendien cholesterol verlagend zijn ! )
  •  eet rustig en op regelmatige tijdstippen (niet meer dan 5 keer per dag, anders is dit schadelijk voor de tanden - sla de morgenmaaltijd niet over !  Eet 's morgens confituur, dan heb je al wat fruit binnen !
  •  eet vezelrijk (=zit in groenten en fruit): dit verlaagt het cholesterol gehalte en verlaagt kans op kanker. Vezels geven ook een verzadigingsgevoel, zodat je sneller stopt met eten en minder trek hebt in een tussendoor snack
  •  vermijd "stimulerende" voedingsmiddelen, zoals cola en koffie. Drink geen "stress" ! De cafeïnevrij-vormen zijn zeker beter ! Koffie zou ook de cholesterol  en de homocysteine in ons bloed verhogen ! Beide factoren verhogen de kans op hart- en vaatziekten ! Thee is beter: bevat een aantal gunstige polyfenolen en 2 keer minder cafeïne dan koffie !
  •  leef mediterraan, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten: gebruik olijfolie (gezond, omwille van zijn enkelvoudige onverzadigde vetzuren) /  vis  (bevat essentiële vetzuren, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken - krab en garnalen bevatten wel veel cholesterol) en gevogelte i.p.v rood vlees / veel pasta's  / veel vers fruit / 1 a 2 glazen (rode) wijn  per dag - tijdens de maaltijd / thee (meer dan koffie) / Yoghurt ipv volle melk / lookgebruik (goed voor hypertensie - wel slecht voor ademgeur !) / siësta (= half uurtje rusten)  na de maaltijd (ook voldoende nachtrust nemen: 8 H per dag is nog altijd het streefcijfer)

BESLUIT

Wij hopen dat u enkele slechte voedingsgewoontes bij u zelf ontdekt hebt !  Schrijf ze op en probeer er dan ook effectief iets aan te doen ! U zult er op termijn voor beloond worden ! Wacht niet tot je een hartinfarct, kanker of oogproblemen hebt om je voedingsgewoontes te veranderen ! 

Best wordt de hele familie betrokken bij de nieuwe eetgewoontes. Zo ga je langer de nieuwe voeding kunnen volhouden, zodat het een echte gezonde gewoonte wordt. Laat daarom iedereen van je nauwe familie deze tekst lezen en discussieer over welke slechte gewoontes gemakkelijk te vervangen zijn ! Vraag eventueel uw huisarts of een diëtiste om bijkomende uitleg ! Besef dat groenten en fruit voor je lichaam zeer belangrijk zijn, maar dat ze daarnaast ook zeer lekker zijn ! Veel mensen hielden fruit vroeger als "dessert" ! Vanaf nu zal je meer groenten en fruitdesserts "mogen" eten, liever dan taartjes of chocolade ! Vlees daarentegen is veel minder lekker, zeker als je de ongezonde vette sausen wegdenkt, die nodig zijn om het vlees op smaak te brengen ! Waarom zou u uw voedingsgewoontes niet veranderen, als gezond ook betekent: lekkerder en goedkoper !
Oude bomen kan men niet verplanten.
Jonge bomen wel: Het getuigt van "jeugd", als u er in slaagt uw vroegere minder goede gewoontes te verbeteren !

 
PRIORITY TO QUALITY
GOED GEZIEN !
UW BESTE LANGE TERMIJN GARANTIE
UW OGEN WILLEN OOK WAT
WIJ ZIJN ER, OM U TE HELPEN
SINDS 2.4.19 ZIJN WE ACTIEF OP DE NIEUWE LOCATIE : PITTEMSE STEENWEG 1 - 8700 TIELT
KOM EN ZIE
ALLEEN OP AFSPRAAK
IF YOU WANT MORE
TUK OP NIEUWIGHEDEN ?? - WIJ OOK !!
SEE MORE - BE MORE - DO MORE
RIJ VEILIG - BRIL TIJDIG
SEE BETTER - LOOK BETTER
MEER AANDACHT VOOR DE GEZONDHEID VAN UW OGEN
DE KLINIEK MET EEN HART VOOR KINDEREN
SHOW YOUR EYES, WITH LENSES!
LENS EXPERT
LOOK GOOD - FEEL GOOD
MORE INSIGHT IN YOUR SIGHT