"de lens voor onregelmatige hoornvliezen"
  • SCLERALE LENS

  • EEN SCLERALENS BEDEKT HET HOORNVLIES EN EEN DEEL VAN DE SCLERA (= het wit van het oog)

  • SCLERALENZEN WORDEN GEBRUIKT BIJ ONREGELMATIGE OF UITPUILENDE HOORNVLIEZEN, BVB KERATOCONUS OF UITPUILING NA LASER

SCLERALE  CONTACTLENZEN 
 
I. VOORDELEN

Diameter: Sclerale contactlenzen zijn groter dan normale zachte lenzen. Ze hebben diameters gaande van 15mm tot en met 23mm: 15 tot 18 mm noemen we mini sclera-lenzen .   De mini-lenzen worden tegenwoordig het meest gebruikt en maakt de sclerale lens heel wat aanvaardbaarder dan vroeger.
Contact: er is geen contact met het hoornvlies (= de buitenkant van het oog - de "cornea"), maar wel met de sclera (= het oogwit).  Er wordt aldus een nieuw oppervlak gemaakt, ipv het eigen hoornvlies, waaronder een laagje water. Omdat de lens enkel contact maakt met het relatief ongevoelige deel van het oog, de sclera, wordt deze lens als zeer comfortabel ervaren.  Veel van deze patienten hebben vroeger halfharde lenzen gedragen en ervaren een grote comfortwinst. 
Materiaal: De lenzen zijn gemaakt van een zeer  hoog zuurstofdoorlaatbaar materiaal die de cornea in staat stelt om als het ware te ademen doorheen de lens. Dit maakt dat de lens meestal 12 H/d kan gedragen worden. Bij droge ogen  is dat meestal minder 
 
II. NADELEN

Luchtbellen onder de lens kunnen zeer hinderlijk zijn. 
De lens beweegt heel weinig. Daarom moet opgepast worden met medicatie-druppels  of vloeistoffen, die kunnen irriteren (oa vloeistoffen met bewaarmiddelen). De vloeistof onder de lens wordt niet ververst, zodat de afvalstoffen onder de lens ophopen. Dit leidt na een  aantal uur tot branderigheid. Je kan de vloeistof wel verversen, maar omdat er onmiddellijk een reactieve roodheid ontstaat van  het oogslijmvlies is het  onmiddellijk terug opzetten niet zo comfortabel
 Het aanpassen van scerale lenzen is een hooggespecialiseerde bezigheid, die steeds in nauwe samenwerking met de oogarts moet gebeuren, gezien het gaat om speciale ogen. Frequente  controles worden daarom aangeraden:  na 1maand / na  3 maand / na 6 maand. Het ingroeien van bloedvaatjes in het hoornvlies kunnen wijzen op het feit dat de patient de lens te lang draagt ! 
 Draagtijd is beperkt
 Het materiaal is fragiel: pas op voor krassen.  Geregeld moeten lenzen vervangen worden na 3 jaar, 
 
III. WANNEER AANGEWEZEN

Bij onregelmatige hoornvliezen (keratoconus / na hoornvlies transplantatie / post laser ectasie):  in eerste instantie kunnen bij deze patienten halfharde ("vormstabiele") lenzen gebruikt worden. Wanneer deze contactlenzen geen oplossing meer bieden  (oa teveel verschuiven of te frequent  verlies), kunnen  sclerale lenzen in 2° instantie gebruikt worden. Zij kunnen  verstevigende  chirurgie (cross linking en aanbrengen van versterkende plastic -segmenten ("intacs")   of hoornvliestransplantaties  voor een hele tijd uitstellen .  
Ook bij droge ogen  (reuma / facialis verlamming ) kan een sclerale lens geprobeerd worden. Dat de lens water vasthoudt onder de lens is een voordeel.  Als er littekens zijn in het hoornvlies zal dit het zicht  beperken, zodat geen optimaal zicht bereikt wordt 

IV : KOSTPRIJS:  

800 a 1.100 € -  743 € terugbetaald door het ziekenfonds. Meestal wordt afgerekend via het systeem van "derde betalende". Daarom zijn er 4 klevers van het ziekenfonds nodig, oa om een  dossier naar de medische adviseur te sturen.  De lenzen zijn om de 3 jaar terug betaalbaar, tenzij wijziging van 1 dioptrie. 

V. ONDERHOUD

Het onderhoud is een beetje zoals harde lenzen. Twee verschilpunten zijn er wel: 
Het inzetten is een uitdaging: je moet proberen geen luchtbellen te hebben onder de lens.  Daarom moet je de lens volledig vullen met fysiologische vloeistof  voor de inzet. Je kan ook Hylogel gebruiken, maar dit heeft wel enig effect op de sterkte van de len 
Voor het uitnemen moet je soms wat duwen op de lens met het onderste  ooglid zodat ze van het oog komt. Plaats het zuigertje daarom op de onderkant van de lens en niet in het midden zoals bij klassieke half harde lenzen. Maak een draaiende beweging om de lens uit te nemen
Het is normaal dat een sclerale lens wat indeuking heeft van het wit van het oog, na verwijdering. Ook kan uw oog een half uur rood zijn. U kunt dit wat onderdrukken met Visine of Minhavez druppels . 
 
 
VI.  UITGEBREIDE HANDLEIDING VOOR ONDERHOUD

In deze handleiding zullen wij u een aantal gebruiksadviezen geven die u in staat stelt om een sclerale lens optimaal en comfortabel te dragen. Indien u reeds ervaring heeft opgedaan met andere soorten lenzen adviseren wij u toch deze stapsgewijze instructie nauwkeurig te volgen, omdat dit het comfort van het dragen van slerale lenzen bevordert. 
 
Wat heb je nodig:
- Grote holle zuiger
- KLeine massieve zuiger
- Onderhoudsproduct harde contactlenzen zonder conserveringsmiddel (Regard K  bvb.)
- Fysiologisch water (kleine flacon)
 
Het inzetten
 
Was steeds uw handen voor u aan de manipulatie begint. 
- Spoel de lens goed af met fysiologisch water
- Plaats de lens op de grote holle zuiger en zuig dit licht vast
- Vul de lens met fysiologisch water tot aan de rand
- Pak het zuigertje met de lens vast met uw duim en wijsvinger met uw handpalm naar boven gericht. U maakt uw vingertoppen en de huid romdom uw oogleden goed droog om wegglijden te voorkomen. De middelvinger van de hand waar u de lens mee vasthoudt plaatst u op uw onderooglid op het uiterste randje. Uw andere hand nadert uw oog vanaf de bovenzijde en pakt uw bovenooglid met uw wimpers erbij. 
- Blijf goed naar beneden kijken en plaats de lens onder het bovenste ooglid. 
- Zodra de lens ver genoeg onder het bovenste ooglid zit kan je het bovenste ooglid loslaten. 
- Trek nu het onderste ooglid vanonder de lens.
                                                                                                                                                                                                                        
Het uithalen
 
- U neemt best een verticaal geplaatste spiegel
- Bevochtig de massieve kleine zuiger om een betere hechting te bekomen
- Druppel wat fysiologisch water in het oog om het uithalen te vereenvoudigen
- Trek het onderste ooglid naar beneden en probeer recht voor u te kijken
- Druk op de zuiger en plaats hem op de lens net onder het midden van de lens
- Verwijder de lens met een draaibeweging naar boven
- OPGELET! Trek de lens niet los van de zuiger maar schuif hem van de zuiger om de lens niet te beschadigen !                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
Het onderhoud
 
Gebruik alleen maar een onderhoudsproduct zonder conserveringsmiddel (bvb REGARD K  voor vormstabiele lenzen). Het residu van een onderhoudsproduct met conserveringsmiddel kan ernstige irritatie veroorzaken. 
- U dient de onderhoudsvloeistof dagelijks te verversen
- Wekelijks kan het nodig zijn om de lens zachtjes tussen de vingers te "masseren" om eiwit aanslag te verwijderen. 
 
Het dragen
 
Houdt u steeds aan de voorgeschreven draagtijden. De lens moet altijd uitgenomen voor het slapengaan. Het kan soms nodig zijn om de lens tijdens de dag één of tweemaal te verwijderen, af te spoelen en terug te plaatsen. Dit is individueel verschillend en is afhankelijk van de samenstelling van de traanfilm. 
 
Het zicht moet tijdens het dragen stabiel zijn en het oog mag niet rood worden. Indien het oog geïrriteerd of rood is, dient u de lens te verwijderen en die dag niet meer te dragen. Indien dit zich blijft voordien: contacteer uw oogarts of contactlensspecialist. 
 
Wanneer u zich op een plaats bevindt met een erg lage luchtvochtigheid (vliegtuig, auto met airco, ziekenhuis, ...) kan het zijn dat u last heeft van droge ogen. U mag in deze omstandighedne compatibele kunsttranen zonder conserveermiddel gebruiken. Soms is het beter om in deze omstandigheden de lenzen niet te gebruiken.

Voorzorgen
 
Als het oog rood wordt, verwijder de lens en contacteer uw oogarts of contactlensspecialist. Omwille van het risico op schimmels is het afgeraden te zwemmen met de lenzen. Gebruik alleen onderhoudsproducten zonder conserveringsmiddelen. Complicaties zoals oogontsteking zijn zeldzaam maar kunnen natuurlijk altijd voorkomen. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkste ! Was steeds goed uw handen voor u aan de manipulatie begint.