BRIL » KINDERBRIL »
TIPS BIJ AANKOOP
Niet zomaar een kleine bril

WAARAAN DENKEN ALS U EEN KINDERBRIL KOOPT

Een grappig montuurtje kan een kind stimuleren om de bril te dragen. Geregeld zijn daarom verschillende speelfiguurtjes afgebeeld op een montuur. Een kinderbril vereist echter meer dan dat, zeker als het kind nog geen 10 jaar is.
 
 
HET MONTUUR

"FLEX-SCHARNIEREN
"
 (plooibare scharnieren) geven minder lijn en maken monturen meer bestand tegen ongevalletjes, maar bij relatief zware glazen geven zij te weinig druk om de bril op zijn plaats te houden. Krulveren (lees: gekrulde haken, die achter de oren vasthangen) zijn een absolute must bij kleuters. Geregeld gaan die immers wild spelen en verliezen ze hun bril frequent, als die anders dan met krulveren gefixeerd is. Bovendien is de neus van die kleuters nog onderontwikkeld, zodat zij onvoldoende steun geeft. De krulveren moeten wel omgeven zijn met plastiek, omdat de klassieke nikkeldraad anders snel contactallergie geeft. Bij oudere kinderen kunnen de klassieke hockey-veren gebruikt worden (eventueel iets bijgeplooid achter de oren). TITANIUM MONTUREN  zijn zeer licht en zeer sterk en nemen ook terug hun vorm aan na vervorming.
 

HET AANPASSEN 

Het hoofd van kinderen groeit nogal snel zodat de maten gauw veranderen. Voor een goed aanpassend montuur moet de breedte van het voorstuk, gemeten tussen de schroeven van het scharnier, GELIJK ZIJN AAN DE BREEDTE VAN DE SLAPEN. Een montuur kopen "op de groei" heeft weinig zin, omdat de centrage van de glazen niet meer optimaal is, als het kind groeit. Neus- en oorsteunen moeten zodanig aangepast zijn dat de bril goed gefixeerd blijft. Afzakken van de montuur is immers slecht omdat het kind geen optimale correctie krijgt (des te meer, daar het kind veel omhoog moet kijken), wat het rijpen van het zicht verstoort en een "lui oog" in de hand werkt. Een te spannend montuur veroorzaakt pijn en kan maken dat de relatief lange wimpers van het kind tegen de glazen schuren, wat die heel snel vettig maken. De montuur rust dan ook op de wangen, zodat de glazen heel snel aandampen.
 
    

HET GLAS

"KUNSTSTOF GLAZEN
zijn duidelijk aan te raden: ze zijn licht en kunnen niet breken, zodat het oog nooit kan gekwetst worden door glasscherven, bij ongevalletjes. Een ANTKRASLAAG is echter wel ten zeerste aanbevolen bij kunststof glazen, omdat kinderen geregeld ruw omgaan met hun bril. De optische kwaliteit van de glazen gaat dan al snel verloren, zodat het rijpen van het zicht (waarvoor de bril toch geregeld voorgeschreven wordt bij kinderen) in het gedrang komt. In dit opzicht is de montage der glazen ook heel belangrijk: niet optimale centrage gaat negatief interfereren met de rijping van het zicht. ONTHOUD ECHTER GOED DAT “KRASBESTENDIGEGLAZEN TOCH KRASSEN AL JE ER TE RUW MEE OMSPRINGT!  “KRASVRIJE” GLAZEN   BESTAAN NIET!
 


BELANGRIJKE REGEL BIJ KINDERBRILLEN

Onder de leeftijd van acht jaar, moet iedere optische afwijking van het oog gecorrigeerd worden. Anders verstoort dit het rijpen van het zicht en krijgen we een "lui oog". Een "lui oog" kan heel vervelend worden als later het goede oog verloren gaat door een ongeval of een ziekte. Als u maar 1 goed oog hebt, zult u ook meer afwijzend staan t.o.v eventuele oogchirurgie later. Daarom betaalt het ziekenfonds glazen gedeeltelijk terug bij kinderen. Na het achtste jaar vervalt de reden om voor 1 minder goed oog een bril te moeten dragen, omdat de rijping van het zicht voltooid is. Geregeld zal uw kind de bril dan meer of zelfs volledig mogen aflaten, ten minste als het voldoende ziet zonder bril. Afdekken van het goede oog, om het slechte oog te oefenen, is na het achtste jaar in ieder geval overbodig.


NOG 2 OPMERKINGEN

 
* Als uw kind een relatief zware bril moet dragen, kan zwemmen vervelend zijn omdat uw kind zich zonder bril verloren voelt. Weet dat er ook ZWEMBRILLETJES op sterkte bestaan. Ook andere sportbrillen kunnen bekomen worden op sterkte : skibril / voetbalbril etc . Contactlenzen kunnen een alternatief zijn voor een sportbril vanaf de leeftijd van 10 j .

* Kinderogen zijn heel helder en daarom extra vatbaar voor beschadiging door de zon: een KINDERZONNEBRIL is dan ook geen overdreven luxe !