BRIL » COMPUTERBRIL »
COMPUTER BRIL
  • MEER EN MEER MENSEN WERKEN MET COMPUTERS

  • MET COMPUTER GLAZEN GA JE JUIST OP DIE AFSTANDEN SCHERP ZIEN: bovenste deel is voor tussenafstand / onderste deel is voor nabij

  • MET COMPUTERGLAZEN ZIE JE MINDER GOED VER

  • KINDEREN KUNNEN OOK GEHOLPEN WORDEN MET COMPUTERGLAZEN

VOOR MEER INFORMATIE OVER COMPUTERGLAZEN, KLIK OP DEZE LINK.

HIERONDER PRAKTISCHE TIPS VOOR HET OMGAAN MET DE COMPUTER.

BEELDSCHERMEN

Werken met beeldschermen is vermoeiend voor de ogen gezien de visuele eisen van het werk. Oogbeschadigingen treden echter niet op. Moderne beeldschermen zenden immers geen schadelijke stralen uit (hoogstens wat UV-licht, dat echter onvoldoende is om versneld cataract te geven) en geven geen flikkeringen of vervormingen meer. Het is ook verkeerd te denken dat oogvermoeidheid op de lange duur de ogen gaan beschadigen. Eerder is er sprake van enige training zodat na afzienbare tijd langer met de computerschermen kan gewerkt worden zonder ooglast.
Sommige mensen hebben veel sneller dan andere personen oog-dyscomfort (tranen, roodheid, irritatie, "brandende ogen", gevoel van zandkorrels en intermittent wazig zicht) en daardoor soms hoofdpijn, misselijkheid en draaierigheid. Volgende regels kunnen hierbij helpen:

Perfecte brilcorrectie is nodig omdat beeldschermwerk hoge visuele eisen stelt.

Om de 2 a 3 jaar worden uw ogen best opnieuw nagekeken. Indien er een afwijking wordt vastgesteld, draag je best een bril, zodat uw ogen zich minder moeten inspannen. Een UV filter kan ook de schadelijke straling wat opvangen. Vanaf 35 a 40 j wordt best een leesbril toegepast. Bij jongeren kunnen "anti-vermoeidheidsglazen" gebruikt worden, die ook het lezen gemakkelijker maken ! Licht getinte glazen (ev. degradé‚: dwz onderaan minder dan bovenaan) kunnen het hoge contrast van sommige schermen verzachten. Te sterk contrast is immers vermoeiend (regel daarom het contrast zacht af !), net als te weinig licht, flikkerende schermen en veel kleuren (voor tekstverwerking kies je daarom best een monochroomscherm, het liefst met donkere letters tegen een heldere achtergrond. Kies voor oceaankleuren: blauw /wit). Storende spiegelingen (zie je het best als het scherm niet opstaat) dienen ook vermeden te worden. Daarom: Kies voor indirect licht / zet het scherm niet juist onder een sterk licht, maar wel dwars op een venster (dwz licht van op zij, niet voor of achter je). Is het invallend daglicht storend, dan kan aan een gordijn gedacht worden. Er bestaan ook "antiweerspiegel-voorzetschermen" , die nogal duur zijn voor wat ze waard zijn. Bij de duurdere beeldschermen is geregeld een anti-weerspiegellaag ingebouwd. Regelmatig het videoscherm schoon vegen met een antistatische doek kan ook de zichtbaarheid verbeteren. Vergeet ook niet uw brilglazen af en toe te reinigen !
 
Perfecte werkafstand: 50 cm (met een speling van 45 tot 60 cm). Het scherm staat best recht voor u. De bovenste rand van scherm moet op ooghoogte zijn. Draagt u dubbelzichtglazen zet u best het scherm wat lager ! Verwittig uw oogarts dat u veel op beeldschermen werkt. De leesbril (die iedereen nodig heeft vanaf 40 a 45 j) wordt dan best niet te sterk voorgeschreven. Het leessegment in een dubbelzichtbril wordt best ook iets hoger gemonteerd om goed op het beeldscherm te kunnen kijken. Best heb je vanaf 40 jaar echter een aparte computerbril voor de goede werkafstand (liefst met glazen die meer dieptescherpte geven: vb Cosmolit P / Interview of Addpower glazen). Het is aangeraden het beeldscherm naar de ogen toe te kantelen (dwz: onderkant moet meer naar voor komen). Ook de te typen brief staat best naast het scherm (op een leesstandaard). Aldus beperkt u hoofd- en oogbewegingen.

Periodieke rust (lees: ander visueel werk, liefst in een andere houding) is aan te raden : 50 minuten werk, 10 minuten rust (of 25/5). Niet langer dan 4 h op een beeldscherm werken is aangeraden, indien mogelijk. De rustperiodes dienen langer te zijn indien het beeldschermwerk veel concentratie vraagt. Loop eens rond om de bloedcirculatie in uw benen te verbeteren!

Frequent knipperen
om uitdroging van het oog te voorkomen. Eventueel kunnen kunsttranen voorgeschreven worden (bvb tube (= Lacrinorm of Vidisic ooggel) of flesje (= Ocugel of Systane ) of wegwerpflesje (= Ocugel Uno, Lacrinorm F.U.D of Vidisic Edo) – dit laatste is ideaal als je alleen maar sporadisch irritatie hebt). Kunsttranen zijn te krijgen zonder voorschrift ! Contactlens-dragers moeten kiezen voor een meer waterige vloeistof zonder bewaarmiddel: bvb Blink of Blink contacts. Bij irritatie, zeker niet in het oog wrijven. Anti-rook campagnes zijn ook voor de ogen nuttig !! Een goede bevochtiging van de lucht voorkomt droge ogen. Weet hierbij dat airconditioning en verwarming de lucht uitdroogt ! Een natuurlijke verluchting kan de luchtbevochtiging verbeteren ! De top van het scherm staat ook best iets onder oogniveau (technisch: "een neerwaartse blik van 30 graden lijkt optimaal"). Dan staan uw ogen minder wijd open en drogen ze minder uit. Tranen van de ogen kan soms een reactie zijn op het te droog zijn van de ogen. Hoe meer je ogen tranen, hoe droger ze worden. Denk maar aan de afwas: hoe meer je je handen in het water steekt, hoe droger ze worden. Voor tranende ogen moet je dus ook kunsttranen gebruiken.
 
Indien bepaalde mensen moeilijk beide ogen naar binnen kunnen draaien (nodig bij lezen dichtbij), leidt dit tot dooreenlopende tekst. Hiervoor kunnen "convergentie-oefeningen" aangeraden worden (o.a leren kijken naar een stylo, die zich zeer dichtbij bevindt).

 
NAAST OOGPROBLEMEN KUNNEN ER OOK RUG- EN SCHOUDERPROBLEMATIEK RIJZEN BIJ COMPUTERWERK

Hoofd-, schouder- en armoefeningen
in een rustig moment kunnen spierpijnen tegengaan. Ondersteun uw polsen bij het tikken op het klavier !

Om ruglast te voorkomen dient een goede houding aangenomen te worden: Het toetsenbord staat best recht voor u. Het hoofd best zo recht mogelijk houden. De onderarmen en de handen moeten horizontaal kunnen gehouden worden (90 graden t.o.v de bovenarmen). De stoelhoogte moet dermate aangepast worden dat de bovenbenen horizontaal komen. Daarvoor moet het horizontaal vlak van de stoel iets naar beneden hellen. Als uw stoel niet kan aangepast worden hiervoor, kan je in de thuiszorgwinkele een "wigkussen" kopen , De onderbenen worden best naar voor gehouden, omdat de bloedcirculatie dan het minst gehinderd wordt. Om de voeten dan nog plat op de grond te kunnen zetten, heb je meestal een voetsteun nodig. Ook het verstellen van de hoogte van de beeldschermtafel kan hierbij helpen. De bureaustoel is ook heel belangrijk: Zorg voor een goede ruggesteun ! Gebruik de bureaustoel niet teveel als vervoermiddel. Bepaalde rotatiebewegingen kunnen tot ruglast leiden. Regelmatig van houding veranderen kan te sterke spierbelasting vermijden !

De printer maakt best zo weinig mogelijk lawaai. Gebruik een geluidsdemper of plaats de printer in een ander lokaal. Vermijd ook teveel ander achtergrondgeluid (oa te luide muziek).
 
Werk zo rustig mogelijk
. Overhaastig werk is immers zeer stresserend met alle gevolgen van dien. Ook dom, afstompend werk kan frustrerend zijn ! Kan een aanpassing van de software bepaalde domme taken niet overbodig maken ? Roken maakt u nerveuzer! Teveel koffie drinken op het werk kan aanleiding geven tot migraine. Sommige mensen drinken in het weekend veel minder koffie en krijgen daarom dervingsverschijnselen, o.a weekend hoofdpijn! Maak een goede werkplanning.
 
Vermijd rondslingerende kabels. Anders zijn valpartijen niet ver af!

Zittend werk is niet zo goed voor de algemene gezondheid. Doe ook regelmatig sport! Een half uurtje wandelen is al beter dan niks doen!!

Als u regelmatig moet telefoneren terwijl u aan het scherm werkt, bent u beter af met een koptelefoon. Zo blijven de handen vrij, zonder dat je uw nek in een pijnlijke houding moet draaien om de hoorn vast te houden.

Benen: Hou de ruimte onder het bureau leeg, zodat de benen vrij kunnen bewegen. Dit is beter tegen aderspat ! Uw voeten moeten horizontaal op de grond kunnen rusten. Is dat niet zo: voetbankje gebruiken ! Uw stoel drukt best niet tegen de achterkant van uw benen

Inrichting van bureau-oppervlak: Plaats het toetsenbord en de muis op dezelfde hoogte (ongeveer thv van uw elleboog) en recht voor u . Zo kunnen uw armen ontspannen naar beneden hangen. Plaats veel gebruikte items binnen handbereik

Gebruik niet teveel kracht om uw muis vast te houden , te klikken en te toetsen op het toetsenbord. Deze krachten lijken klein maar kunnen ook letsels veroorzaken, omdat ze langdurig worden volgehouden ! Dus: lichte aanslag voor toetsenbord en muis / hou uw muis ontspannen vast / laat uw polsen rusten / werk efficienter: u kunt bvb op knop met windowslogo duwen om het menu "start" te openen/ scrollen kan je met het scrolwieltje op de muis en met de pijltoetsen/ vermijdt drukkende kledij (oa portefeuille in achterzak !)

Een laptop kan moeilijker aangepast worden aan individuele noden. Een bijkomend klavier en muis is wel een gemak, dat vlug te realiseren valt !

 
* Meer informatie over problemen met computer via de Nederlandse portaalsite over RSI (= repeated stress injury): http://rsi.startpagina.nl . Andere sites: www.muisarm.nl / wwww.rsi-vereniging.nl