afstopping van het traanpunt voor droge ogen


 WAT ZIJN DROGE OGEN?

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot abnormaal tranende ogen. De tranen zijn echter niet van dezelfde samenstelling als het normale vochtlaagje dat altijd over het oog moet liggen, de zogenaamde "traanfilm". De overtollige tranen lossen daarom het probleem van de droge ogen niet op.


OORZAAK  VAN  “DROGE OGEN”:  


Met de leeftijd wordt de traanproductie minder groot of wordt de traankwaliteit (= het vastkleven van de tranen) slechter. Mensen met reuma of schildklierlijden hebben sneller last (gezien die ziektes ook de traanklier aantasten). Ook vrouwen krijgen rond de menopauze geregeld last omdat de vrouwelijke hormonen (dienen o.a om de slijmvliezen te smeren) wegvallen. Contactlenzen dragen kan soms tot droge ogen leiden, alhoewel dit meestal een tijdelijk fenomeen is.


KLACHTEN

Typisch zijn de klachten van irritatie, een prikkelend of schurend gevoel, alsof er zandkorreltjes in het oog zitten, branderigheid, jeuk, het gevoel van zware oogleden, snel vermoeide ogen, rode ogen, pijn en overgevoeligheid voor licht kunnen ook voorkomen. Soms scheiden de ogen een slijmerig vocht af en vreemd genoeg kan het "droge" oog door irritatie soms overmatig tranen.    De klachten kunnen verergeren in de wind, bij droge lucht, airconditioning (door toegenomen verdamping), geconcentreerd lezen, televisie kijken of computeren (door een verminderde knipperreflex).


DE BEHANDELING VAN DROGE  OGEN  :   KUNSTTRANEN   of  "PUNCTUM PLUGS"

Kunsttranen bestaan in allerlei  soorten (hyaluronzuur of niet ) en verpakkingen (spuitflesjes of niet) .  Sommige patienten moeten zo veel druppels gebruiken, dat ze zich afvragen of er geen andere behandeling
bestaat. Dan wordt er gesproken van "punctum plugs". Dit zijn kleine "stopjes", gemaakt van siliconen of collageen materiaal. De pluggen zien eruit als een soort kleine champagnekurkjes en zijn niet zichtbaar in het oog. Met het plugje wordt het afvoerkanaal van de tranen in het onderste ooglid dichtgemaakt, zodat de tranen langer op het oog blijven en er betere bevochtiging van het oog ontstaat.


WIE KOMT IN AANMERKING VOOR PLUGS ?

Patiënten die veel last hebben van droge ogen.


DE INGREEP


 Deze gebeurt in de consultatie ruimte van de oogarts, aan de spleetlamp.  Eerst wordt er een druppel verdoving aangebracht, die enkele seconden wat prikt. Dan wordt het traanpuntje wat opengerekt met een kleine sonde, wat je haast niet voelt. Daarna wordt onmiddellijk de plug aangebracht met een speciaal instrumentje.
 De hele procedure duurt maar enkele minuten. Nadien kan je direct naar huis


NA DE INGREEP


Na de behandeling wordt meestal een ontstekingsremmende druppel gebruikt (met antibiotica)  voor 1 a 2 weken.  Uw kunsttranen moet u verder druppelen.  Hopelijk ervaar je dat je minder kunsttranen moet gebruiken.


ZIJN ER NADELEN ?

-Afstoppen van de traanpuntjes kan meer tranen geven, vooral bij koude, wind en fel licht
-De plugs kunnen uitzonderlijk wat irritatie geven.
Als de nadelen erger zijn dan de voordelen,  kunnen de plugs weer gemakkelijk verwijderd worden met een pincetje


VRAGEN

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de oogarts deze tijdens het spreekuur graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met vragen ook telefonisch bij ons terecht op het volgend telefoonnummer: 051/40.36.64

PRIJS :  100 €  - niet terugbetaald